Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΒΟΥΛΗ ΠΟΝΗΡΑ ΧΡΗΣΤΟΝ ΟΥΚ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ.






Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.


Βουλή πονηρά χρηστόν ουκ έχει τέλος.
Η πονηρή (ή η κακή) πρόθεση δεν οδηγεί σε καλό.
Μένανδρος.
(σ.σ. φευ, μάλλον ο συσχετισμός με την κανονική βουλή είναι αναπόφευκτος !).
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής συμπεριφοριστικής αιωνόβιας τάσης, με αδιαμφισβήτητο όπλο τακτικής-ακόμα και επιβίωσης ή ένστικτο αυτοσυντήρησης- αποτελεί η πονηριά. Η πονηριά του Οδυσσέα έδωσε τελικά την πολυπόθητη νίκη στους Έλληνες στην πολύχρονη και πολυαίμακτη μάχη τους με την Τροία. Ούτε ο ηρωισμός του Αχιλλέα και η αθάνατη (πλην πτέρνης !) φύση του, ούτε η στρατηγική μεγαλοφυΐα του Αγαμέμνονα, ούτε ακόμη ακόμη ο οίστρος του Όμηρου, που ποιητική αδεία θα μπορούσε να εφεύρει κάποιον από μηχανής θεό.    

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ;



Επτά μέλη της ευρύτερης Ελληνοαυστραλιανής παροικίας τιμήθηκαν με μετάλλια, στην καθιερωμένη ετήσια απονομή από τον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας, Peter Cosgrove, την ημέρα των γενεθλίων της Βασίλισσας.
Με το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας τιμήθηκαν η Ειρήνη Ανέστη, η Άλισον Κακάκιος, η Ντέζι Κόκκαλη, ο Χριστόφορος Σπύρου και ο δρ. Ιωάννης Γιαννάκης. Παράλληλα, δύο σημαντικές διακρίσεις επεφύλαξε ο Κυβερνήτης για εκπροσώπους της αστυνομίας. Η Φωτεινή Καλλιφειδά τιμήθηκε με το μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς και ο Άρθουρ Κατσογιάννης με το μετάλλιο της Αυστραλιανής Αστυνομίας της Νότιας Νέας Ουαλίας.
ΕΞΕΧΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ !





Με τίτλο «Το ΔΝΤ πρόδωσε την αποστολή του στην Ελλάδα, αιχμάλωτο στους πιστωτές της ΟΝΕ» και υπότιτλο «Το προπατορικό αμάρτημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν το ότι άφησε τον Ντομινίκ Στρος-Καν να επιβληθεί στον οργανισμό για να σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ όταν ξέσπασε η κρίση, καταδικάζοντας σε καταστροφή την Ελλάδα» η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph φιλοξενεί άρθρο του δημοσιογράφου της, Αμπρόζ Ίβανς-Πρίτσαρντ.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε δεινή θέση. Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο στην Ελλάδα, όπου η ίδια η αξιοπιστία και η μελλοντική επιβίωση του ΔΝΤ διακυβεύονται» ξεκινά το άρθρο του ο δημοσιογράφος.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ...





Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.


Οι πιο σύγχρονες θεωρίες μάθησης αναγνωρίζουν μια τελείως διαφορετική μαθησιακή υπόσταση, σε σχέση με την παραδοσιακή που υποστηρίζει την αναλογία καλού-κακού μαθητή. Η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Γκάρτνερ (Howard Gardner) ανασκεύασε εκ βάθρων τις παραδοσιακές εκπαιδευτικές αντιλήψεις και αναπροσανατόλισε τον ρου της παιδείας. Η προσθήκη από τον Daniel  Goleman το 1996 της παραμέτρου της συναισθηματικής νοημοσύνης απετέλεσε την απαρχή της εξόδου από το σχολικό μεσαίωνα των «περιθωριοποιημένων αλητήριων και ανεπρόκοπων».