Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ !

Φ VREME: «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»


Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ε/φ Vreme (30/04) με τίτλο «Ο Αλέξανδρος βιάζεται να φτάσει για τις εκλογές», η Κυβέρνηση της πΓΔΜ επιθυμεί να τοποθετήσει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου του Β’ στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα έτσι ώστε το VMRO-DPMNE.....

 να μπορέσει να εκπληρώσει τον προεκλογικό του μύθο σχετικά με τον μεγάλο «πατριωτισμό» του ηγέτη του Νίκολα Γκρούεβσκι. Το τμήματα του μνημείου που έχουν ολοκληρωθεί είναι -σύμφωνα με το δημοσίευμα- η βάση του αγάλματος και η υπόγεια παροχή νερού για το συντριβάνι ενώ έχει αφιχθεί και η φάλαγγα, η οποία θα τοποθετηθεί στη βάση και θα πλαισιώνει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επιβεβαίωση της παραπάνω πληροφορίας αποτελεί η δήλωση του Δημάρχου Τσένταρ, Βλάντιμιρ Τοντόροβιτς, ο οποίος υποστήριξε πως οι εργασίες για το άγαλμα θα ολοκληρωθούν σύντομα (βλ. σχ. με α.π. 11680/30.3 της 29ης.04.2011). Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα της ε/φ Vreme, το μοναδικό ζήτημα που ενδέχεται να «καταστρέψει» το προεκλογικό σχέδιο της Κυβέρνησης της πΓΔΜ είναι οι εικασίες πως υπάρχει πρόβλημα με τη στατικότητα του αγάλματος (βλ. σχ. με α.π. 11635/30.3 της 20ης.04.2011).


2. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΓΔΜ / ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Μετά τις δηλώσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, του Προέδρου της πΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, και του Πρέσβη της Ουγγαρίας στην πΓΔΜ, Φέρενς Κεκέσι, σχετικά με την προσπάθεια της Ουγγρικής Προεδρίας της Ε.Ε. να τεθεί το ζήτημα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε. στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (βλ. σχ. ο τ/σ Α1, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, προβάλλει σχετικές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ουγγρικής Προεδρίας, Μάρτον Χαΐντου, ο οποίος αναφέρει: «Ο κ. Όρμπαν εξέφρασε την προσωπική του άποψη δηλώνοντας ότι το να αποτελεί η επίλυση του ζητήματος του ονόματος προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (της πΓΔΜ) με την Ε.Ε δεν είναι σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμπεριλάβει το ζήτημα στην ατζέντα, μόνο όταν η διένεξη επιλυθεί. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, και όσο αυτό ισχύει, το ζήτημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων (της πΓΔΜ με την Ε.Ε.) δεν θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου)».

Η ανταποκρίτρια του τ/σ στις Βρυξέλλες, Τάνια Μίλεβσκα, σχολιάζει ότι η πΓΔΜ δεν θα πρέπει να σχεδιάζει πώς θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παρακάμπτοντας την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξει σε συμβιβασμό. Η ίδια υπογραμμίζει ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχει αλληλεγγύη και ότι κανένας δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας στο βέτο, ένα εργαλείο το οποίο όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. μπορούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Τέλος, η ανταπόκριση καταλήγει ότι ανεξάρτητα από το ποιά χώρα ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε., η κοινή γνώμη της πΓΔΜ δεν θα πρέπει να θεωρεί πως είναι εφικτή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε., χωρίς προηγούμενη συναίνεση της Ελλάδας.

3. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Ρεπορτάζ του τ/σ Kanal5 προβάλλει αναφορές ΜΜΕ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου σχετικά με το περιεχόμενο του σχολικού εγχειριδίου «Γεωγραφία 4» που διδάσκεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αλβανία και στο οποίο αναφέρεται ότι το Κόσοβο, τμήμα της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου, καθώς και η μισή πΓΔΜ ανήκουν γεωγραφικά στην Αλβανία και ότι οι περιοχές αυτές αποσπάστηκαν δια της βίας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ο Πρέσβης της πΓΔΜ στα Τίρανα δήλωσε στον τ/σ ότι ο ίδιος και ο Μαυροβούνιος ομόλογός του έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις δημοσιογραφικές αναφορές αναφορικά με το βιβλίο και ότι οι πληροφορίες αυτές πρόκειται να ελεγχθούν: «Θα ελέγξουμε τις πληροφορίες και εάν υπάρχει κάποια βάση στις αναφορές των ΜΜΕ, θα αντιδράσουμε άμεσα με τον Μαυροβούνιο συνάδελφό μου και θα ζητήσουμε εξηγήσεις». Στο ρεπορτάζ του τ/σ Kanal5 σχολιάζεται ότι επειδή οι αναφορές περί «Μεγάλης Αλβανίας» εμφανίστηκαν πρώτα τα ελληνικά ΜΜΕ, κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό «αποτελεί προσπάθεια απόσπασης της προσοχής της ελληνικής κοινής γνώμης από την κρίση που μαστίζει τη χώρα».
 
chsam65@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου