Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ !




Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.


ΚΔ=(ΣI+XΙi AiB+0,000035Γ/γ1) + (Γ/15+Δ+Τ)/2496+Ε/1980)χΣΧii)Χ(1+Ζ)Χ(1+Η)

Αν προσπαθήσετε σκληρά να καταλάβετε τον παραπάνω μαθηματικό τύπο, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτε. Όχι γιατί δεν είστε απόφοιτοι κάποιου μαθηματικού τμήματος αναγνωρισμένου πανεπιστημίου υψηλού κύρους, αλλά γιατί οι χαρακτηρισμοί και οι παράμετροι δεν σας λένε τίποτε. Ακόμη όμως και να διαβάζατε επιμελώς τον αριθμό φύλλου της εφημερίδας της κυβέρνησης 1449 τεύχος β΄ στις 14 Ιουνίου 2013, όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες, μόνο ένας ειδικός θα κατάφερνε να βγάλει σωστά το αποτέλεσμα. Και ποιο είναι αυτό ; Πιστεύετε δεν πιστεύετε, ο παραπάνω μαθηματικός τύπος θα χρησιμοποιείται για να βγει το ποσό πληρωμής σε ένα λεωφορείο που θα μεταφέρει μαθητές από κάποιον οικισμό  προς κάποιο δημοτικό σχολείο ή γυμνάσιο ή λύκειο.

Αν νομίζετε ότι σας κοροϊδεύω, ανατρέξτε στις αρμόδιες υπηρεσίες ή στο διαδίκτυο, ή οπουδήποτε μπορείτε και θα το διαπιστώσετε με τα μάτια σας. Ξέρω ότι φαίνεται απίστευτο, αλλά απίστευτη είναι και η πραγματικότητα που διαβιούμε. Πολλά από αυτά που γίνονται σήμερα, πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν αδιανόητα ή απλώς ανόητα. Αν τολμούσες να ψελλίσεις έστω, ότι το δημόσιο θα περικόψει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, το λιγότερο που είχες να πάθεις ήταν να σου … κόψουν τη γλώσσα !
Η παράνοια του δημόσιου κρατικού ανοσιουργήματος είναι διάχυτη παντού : η ονομασία του Υπουργείου Παιδείας έχει αλλάξει τρεις φορές από το 2009 ! Από το 1995 μέχρι το 2009 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (συντομογραφία ΥΠΕΠΘ), από το 2009 μέχρι το 2012 Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (συντομογραφία ΥΠΔΒΜΘ), από το 2012 μέχρι το 2013 Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (συντομογραφία ΥΠΑΙΘΠΑ) και από το 2013 μέχρι και σήμερα Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (συντομογραφία ΥΠΑΙΘ).
Αν τώρα ένας διευθυντής σχολείου, ήθελε να είναι τυπικός, σωστός και νομότυπος (για να μην αντιμετωπίσει και καμιά διαθεσιμότητα !) έπρεπε να αλλάξει τη σφραγίδα που χρησιμοποιεί στην καθημερινή του γραφειοκρατική εργασία τρεις φορές σε τρία μόλις χρόνια. Υπολογίστε πόσες χιλιάδες σχολεία υπάρχουν και πόσες υπηρεσίες που σχετίζονται με το Υπουργείο Παιδείας, προσθέστε και τα υπόλοιπα Υπουργεία και τις υπηρεσίες του καθενός από αυτά και φανταστείτε πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν μόνο για μια αόρατη, απλή αλλά υποχρεωτικά αναγκαία αλλαγή !
Τι ακριβώς είπατε ότι άλλαξε σ’ αυτή τη χώρα ;
Ας γυρίσουμε όμως σελίδα για να δούμε και κάποια θετικά που συμβαίνουν (ναι, υπάρχουν και τέτοια !). Για την Εκπαίδευση ο λόγος και θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμουν και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας για δυο λόγους : Προσέθεσε προσωνύμιο στην ονομασία του και αναβαθμίστηκε σε σχολείο Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος.
Στο ΚΕ΄ Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο τον Μάιο του 2004, ο Χρήστος Ίντος εισηγείται για τον Θάνο Ζελέγκο, τον μεγάλο ευεργέτη της Γουμένισσας, του οποίου το όνομα έχει λάβει η κεντρική πλατεία της πόλης. Τυπώνεται Ανάτυπο, όπου αναφέρεται αποκλειστικά η ιστορία του μεγάλου ευεργέτη της μακεδονικής κωμόπολης, αλλά και προτάσεις του εισηγούντα για τρόπους περαιτέρω απόδοσης τιμών.
Μια από αυτές ήταν και η υιοθέτηση προσωνυμίου για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας με το όνομα του μεγάλου Γουμενισσιανού. Το 2007 ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας επιλέγει σε συνεδρίασή του την προσθήκη «Θάνος Ζελέγκος» ως προσωνύμιο του σχολείου. Η πρόταση αποστέλλεται στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γουμένισσας και αφού εγκρίνεται και από κει αποστέλλεται στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς για να προωθηθεί αρμοδίως στο Υπουργείο Παιδείας. Από τότε βάλτωσε η υπόθεση μέχρι και πρόσφατα, όταν με αφορμή την αντικατάσταση της φθαρμένης πινακίδας του σχολείου ανακινήθηκε το θέμα και λάβαμε την έγκριση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς για την προσθήκη της προσωνυμίας.
Πλέον ονομάζεται «1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας – Θάνος Ζελέγκος» και μια καλαίσθητη πινακίδα μαζί με μια φωτογραφία του Αείμνηστου Ευεργέτη ενημερώνει για τα νέα δεδομένα.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτή  η αλλαγή που σημάδεψε φέτος το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας – Θάνος Ζελέγκος και θα το συνοδεύει στο ευοίωνο (ελπίζουμε) εκπαιδευτικό και κοινωνικό του μέλλον. Ο Διευθυντής του νομού Κωνσταντίνος Ραμπίδης επιδιώκει διακαώς τη δημιουργία σχολείων με Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (σχολεία εμπλουτισμένα με πολλές ειδικότητες, όπως θεατρικής αγωγής, αγγλικών από την Α΄ τάξη, πληροφορικής, μουσικής, φυσικής αγωγής με κατεύθυνση σε εξειδικευμένα αντικείμενα, φιλαναγνωσία, προγράμματα καινοτόμων δράσεων και άλλα). Σε αυτή την κατεύθυνση ενέταξε και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας – Θάνος Ζελέγκος από το περασμένο καλοκαίρι. Στην προσπάθεια αυτή σημαντική υπήρξε η συμβολή και ενός άλλου Κιλκισιώτη δασκάλου, του Σούλη Καζαντζίδη, ο οποίος με προσωπικές ενέργειες και έντονες προσπάθειες συνέβαλε αποφασιστικά, όχι μόνο στην υλοποίηση της πράξης, αλλά και στην ενεργοποίηση της από τη φετινή σχολική χρονιά 2013-2014. Έτσι, τριάντα πέντε σχολεία σε όλη την Ελλάδα για φέτος και συνολικά χίλια διακόσια περίπου σε όλη τη χώρα «απολαμβάνουν» σε πολύ δύσκολους καιρούς «πολυτελείς» εκπαιδευτικές υπηρεσίες !
Συμπερασματικά, μέσα στην καταιγίδα, αναδύονται μεμονωμένες οάσεις ενός ελπιδοφόρου οραματικού  μέλλοντος. Αν καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε μέσα στο ζόφο και να επιλέξουμε το χρυσαφένιο στάρι από τη ζιζανιοφόρο ήρα σε όλες τις εκφάνσεις των επιπέδων της ζωής, τότε αναμφισβήτητα πρακτικοποιούμε την ελπίδα για έξοδο από τη Δαντική Κόλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου