Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ.























Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.


Ο Βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος ο Μέγας είχε το παλάτι του «Σαν Σουσί» στο Πότσδαμ. Δίπλα στο παλάτι του υπήρχε ένας ανεμόμυλος που έκανε θόρυβο και δεν άφηνε τον Βασιλιά να κοιμηθεί ήσυχα. Ο Βασιλιάς ζήτησε να αγοράσει τον ανεμόμυλο, όμως ο μυλωνάς αρνήθηκε, επειδή τον θεωρούσε ιερή κληρονομιά. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας τον απείλησε ότι θα πάρει τον μύλο με τη βία. Ο μυλωνάς δεν πτοήθηκε καθόλου και απάντησε με τη φράση που έμεινε παροιμιώδης: «Ναι, αλλά υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο». Ο Βασιλιάς δεν θύμωσε καθόλου. Αντίθετα, ικανοποιήθηκε για την εμπιστοσύνη που έτρεφε ο λαός του στη Δικαιοσύνη της χώρας του.

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.  Παραδοσιακά οι Έλληνες έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της χώρας τους. Ξέρουν ότι οι δικαστές είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία πιστοί ακόλουθοι της Θέμιδας και απονέμουν δικαιοσύνη, πολλές φορές σκληρά και αποφασιστικά, αλλά πάντα δίκαια. Μάλιστα επιδιώκουν να προσφύγουν στην έδρα, γιατί μόνο εκεί πιστεύουν πως θα βρουν το δίκιο τους. Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει έμφραγμα στις δικαστικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να φέρει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα : την μη απονομή τελικά της δικαιοσύνης.
Στη συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών αποκαλύφθηκε η εκκρεμότητα περίπου 400.000 υποθέσεων (σχεδόν 100.000 φορολογικές - τελωνειακές) με αιχμές για τεράστια κενά (τουλάχιστον 100 δικαστών, 395 υπαλλήλων), «κωμική» υλικοτεχνική υποδομή, ανεπαρκή κατάρτιση - οργάνωση - επιμόρφωση, «εντυπωσιακή εξοργιστική ένδεια των μέσων προς τη δικαιοσύνη». Οι 11.500 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα εκδικαστούν μετά 2-2,5 χρόνια, ενώ αγωγές αποζημίωσης από το 2008 θα δικαστούν σε 4-5 χρόνια !
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, είπε ότι «ομνύουν στην κάθε έναρξη βουλευτικής περιόδου ότι θα βελτιώσουν την ποιότητα των νόμων και της Διοίκησης», όμως «αδυνατούσαν στην πορεία να το πράξουν, λόγω των ασφυκτικών αναγκών του πελατειακού συστήματος, που αποτέλεσε το παρα-συνταγματικό πλαίσιο νομοθετήσεως και διοικήσεως».
Ένας ακόμη κόλαφος για το πολιτικό σύστημα της χώρας, αφού ουσιαστικά έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση και την πολύτιμη και βαρύτιμη Δικαιοσύνη στον Καιάδα των κλασικών, κοινότυπων, παραδοσιακών πελατειακών οχετών. Η παρούσα κρίση δεν έχει διδάξει όλα τα πολιτικά (δυστυχώς και πολιτειακά) στελέχη για την άμεση ανάγκη των πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Εκείνες που θα βοηθήσουν το λαό να ανασάνει και να βγει από το τοπίο στην ομίχλη, για να πιάσει τη λεωφόρο της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας.
Δυστυχώς, και για πέμπτη συνεχή χρονιά, το τρίπτυχο της επιτυχίας της χώρας είναι περικοπές φόροι – περικοπές φόροι – περικοπές φόροι. Η παραδοχή όλων, διεθνών και ντόπιων, εχθρών και φίλων, οργανισμών και ιδιωτών, ότι η ακολουθήσασα πολιτική οδηγεί στον αφανισμό και την καταστροφή δεν φαίνεται να αποτελεί «μάθημα» προς σωφρονισμό των αρμοδίων. Συνεχίζουν με τον ίδιο ακατάπαυστο ρυθμό τις επιπλέον περικοπές στις φοροαπαλλαγές, τις απαράδεκτες πεπαλαιωμένες τακτικές του μαστιγίου και του καρότου για πρόστιμα και μη πρόστιμα.
Οι συνεχείς παλινδρομήσεις των οικονομικών κυρίως επιλογών (όλα εντάσσονται λίγο πολύ στα οικονομικά : η εκπαίδευση με την αξιολόγηση και τις απολύσεις, η υγεία με τις διαθεσιμότητες κλπ) αποδεικνύουν την συνεχή προχειρότητα, την έλλειψη σχεδίου, την αδιαφορία, την ανικανότητα και την ευθύνη των αρμόδιων οικονομικών οργάνων της Πολιτείας.
Εκείνων, που αναμένουν όλοι οι πολίτες εναγωνίως, να οδηγηθούν στην πολυπόθητη Δικαιοσύνη, ώστε να πληρώσουν για την λαίλαπα που εξαπέλυσαν εναντίον του ελληνικού λαού. Ήδη η Δικαιοσύνη άρχισε με κρίσιμες αποφάσεις να δικαιώνει το .. δίκιο του ελληνικού λαού. Άρχισε να παίρνει τη θέση που της αξίζει και μέσα στον αρχικό καταστρεπτικό οικονομικό σεισμό είχε προσωρινά χάσει. Είχε απολέσει τον προσανατολισμό της για υπεράσπιση των αδυνάτων σε μια κοινωνία που κατασπαράζει τους ευάλωτους και τους διαφορετικούς.
Πρέπει να αναλάβουν δράση οι δικαστές. Ήδη είναι πολύ αργά για εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.     







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου