Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Συμπαραστάτης του Δημότη.



Συμπαραστάτης του Δημότη : υπάρχει επιλογή ;
Χρήστος Σαμαράς, δάσκαλος.


Ο Συμπαραστάτης του πολίτη είναι μια καινοτομία του « Καλλικράτη». Η φιλοσοφία του νομοθέτη είναι να εξασφαλίσει την ισονομία και τη δικαιοσύνη στις σχέσεις δημοτών και διοίκησης, ώστε να επιλύονται και να δημοσιοποιούνται οι διαφορές σε απόλυτη δημοκρατική βάση και διαφάνεια. Μια άλλη καινοτομία είναι επίσης η δημοσίευση των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων στο διαδίκτυο για τους ίδιους λόγους, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τεκταινόμενα, αλλά κυρίως στα λεγόμενα των εκλεγμένων συμβούλων. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν μπορεί να πει ότι άλλο είπα ή άλλο έκανα μέσα στο συνεδρίαση, αφού όλα είναι πλέον στο φως.

Γίναμε μάρτυρες της εκλογικής διαδικασίας για την πολύ σπουδαία θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Με έκπληξη παρατηρούμε την αντιπολίτευση να διαπραγματεύεται σε πολιτική βάση την επιλογή δικών της υποψηφίων και μετά να μη συμμετέχει καθόλου στη διαδικασία ! Αφού δεν βγαίνει ο δικός μας δεν ψηφίζουμε καθόλου. Αυτή η παρωχημένη λογική των κομμάτων στην κεντρική πολιτική σκηνή επί δεκαετίες, οδήγησε στην απαξίωση των πολιτικών προσώπων και της πολιτικής γενικότερα. Αυτό προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης του Δήμου Παιονίας, με αποτέλεσμα να φέρουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία των διαδικασιών και μάλιστα σε μια τόσο σοβαρή περίπτωση που θα είχε άμεσο όφελος για τους πολίτες. Η μη συμμετοχή είναι αρνητική ψήφος. Γιατί όμως άραγε δεν ψηφίστηκε μια τόσο σημαντική και αξιόλογη προσωπικότητα του Δήμου μας ( που υπερβαίνει ακόμη και τα όρια του) ; Αναζητώντας την απάντηση καταλήγω στο συμπέρασμα ότι :

1. Δεν πρόκειται για άτομο που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα τους, όπως έχουν συνηθίσει οι παλαιοκομματικοί υπηρέτες.

2. Δε θα διαπραγματευόταν σε καμία περίπτωση να διαπλακεί, να διαφθαρεί ή να συνδιαλλαγεί με οποιονδήποτε και για κανέναν λόγο.

3. Δε θα δίσταζε να έρθει σε σύγκρουση με όποιον κάτοχο εξουσίας όσο ψηλά κι αν είναι, αν έκρινε ότι αυτό θα εξυπηρετούσε το γενικότερο καλό.

4. Πληρούσε επακριβώς τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος.

5. Έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική δράση παρόμοια με αυτή που «απαιτείται» για την υποστήριξη της συγκεκριμένης θέσης.

6. Είναι προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας με γνώσεις και ανθρωπιστικές δράσεις.

7. Έχει αναγνωρισιμότητα, που κρίνεται απαραίτητη για ευνόητους λόγους.

8. Χειρίζεται άψογα τον προφορικό και το γραπτό λόγο.

9. Έχει διαχειριστεί καταστάσεις όπου εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας στη μακρόχρονη εκπαιδευτική του πορεία.

10, 11,12.13….

Όλα αυτά που για οποιονδήποτε θα λειτουργούσαν ως αντικειμενικά θετικογενή κριτήρια για όποια επιλογή, για την αντιπολίτευση του Δήμου μας (εκτός ενός για να είμαστε και δίκαιοι) αποτελούν αρνητικά κριτήρια !! Έτσι έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα πράγματα, έτσι συμπεριφέρονται και στην εκλόγιμη θέση τους. Μπορείτε όμως ακόμη να προσφέρετε μια σημαντική υπηρεσία στο Δήμο μας : να παραιτηθείτε σύσσωμοι και να παραδώσετε τις θέσεις σας στους επόμενους του δικού σας πάλι συνδυασμού. Εσείς προδώσατε τη ψήφο εκείνων που σας στήριξαν και πίστεψαν ότι διαθέτετε καλή διάθεση για προσφορά και συνεργασία στο δήμο. Για συναίνεση και εργατικότητα. Είστε εκτός κάθε «καλλικρατικής» έννοιας, ξεπερασμένοι εδώ και χρόνια από τους καιρούς χωρίς να το έχετε αντιληφθεί. Η κοινωνία απαιτεί τους αξιότερους και ικανότερους στις θέσεις που διαχειρίζονται ανθρώπινο ή μη δυναμικό. Όποιος δεν το έχει καταλάβει αυτό θέτει εαυτόν στο περιθώριο με αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Ξετινάξτε τα δεσμά των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που σας περισφίγγουν και κοιτάξτε κατάματα την κοινωνία : θα σας υποδείξει επακριβώς τι να κάνετε. Αξιοποιήστε τις ευκαιρίες που σας δίνονται θεσμικά να υπερκεράσετε τις εγγενείς παθογένειες του μεταπολιτευτικού πολιτικού κατεστημένου.

Βεβαίως εκτός από την επιλογή της παραίτησης έχετε και μια δεύτερη. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που δεν ψηφίσατε στη δεύτερη ψηφοφορία να τρέξετε αμέσως όλοι μαζί στον κ. Χρήστο Ίντο και να τον παρακαλέσετε θερμά να ανακαλέσει την απόφασή του να μην συμμετάσχει περαιτέρω στη διαδικασία. Αν τον πείσετε θα έχετε εξιλεωθεί στα μάτια των πολιτών του Δήμου Παιονίας και θα μπορείτε να συνεχίσετε το έργο σας. Βλέπετε για σας υπάρχουν επιλογές, ενώ σεις δε δώσατε καμιά ! Όσο για κάποιους που νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε όταν επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, τους ενημερώνουμε ότι ο λαός καταλαβαίνει πολύ καλά και τιμωρεί όταν έρχεται το «πλήρωμα» των εκλογών.

chsam65@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου