Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΣΛΑΒΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ / ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Κρατική Επιτροπή Εκλογών της πΓΔΜ (ΚΕΕ) συζήτησε την ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ σχετικά με την εφαρμογή των διαδικασιών δημοσίευσης της δημόσιας πρόσκλησης για συμμετοχή στις εκλογές της 5ης Ιουνίου...........................................


σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν διπλωματικές Αρχές της πΓΔΜ, εκτός της Κίνας και της Ελλάδας. Στη Κίνα, το πρόβλημα που υπάρχει είναι, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται δημοσίευση αγγελιών σε διαφορετική γλώσσα από την κινέζικη, ενώ στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας στην οποία γράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η ΚΕΕ, με 6 ψήφους υπέρ και 1 κατά, έλαβε απόφαση με την οποία προτείνει στο ΥΠΕΞ να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχουν δοθεί από τη νομοθεσία στο Υπουργείο, προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές στους πολίτες της πΓΔΜ που κατοικούν σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με το μέλος της ΚΕΕ Μπεντρέντι Ιμπραίμι, στην Ελληνική Δημοκρατία ζουν 490 καταγεγραμμένοι πολίτες της πΓΔΜ, οι οποίοι, εάν δεν δημοσιοποιηθεί η δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στις εκλογές, θα παραβιαστεί το δικαίωμά τους για ενημέρωση και συμμετοχή στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΕ, Μπόρις Κοντάρκο, η ΚΕΕ πρέπει να λάβει όλες τις νομικές πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή της Διασποράς στις εκλογές, αλλά ο σχετικός Νόμος ορίζει με συγκεκριμένο τρόπο τις αρμοδιότητες ως προς τη συμμετοχή της Διασποράς στην εκλογική διαδικασία. Ο κ. Κοντάρκο τόνισε ότι σύμφωνα με το άρθρο 50 του Νόμου, η δημοσίευση της δημόσιας πρόσκλησης σε μια από τις τρεις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στις χώρες όπου πρέπει να ψηφίσει η Διασπορά, είναι υποχρέωση του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το ΜΙΑ, η πρόταση του μέλος της ΚΕΕ Σάσο Σρτσεφ να ενημερωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ε.Ε., ο ΟΑΣΕ και ο ODIHR, ως παρατηρητές των εκλογών, για το πρόβλημα με τη δημοσίευση της δημόσιας πρόσκλησης στην Ελλάδα, δεν έλαβε στήριξη γιατί, όπως υποστηρίχθηκε, αυτό δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που έχει το ΥΠΕΞ.
 
chsam65@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου