Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ !


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ Ε/Φ UTRINSKI VESNIK / ΟΝΟΜΑ


Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ε/φ Utrinski Vesnik, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα του ονόματος. Παρατίθεται το ελληνικού ενδιαφέροντος τμήμα της συνέντευξης του Αμερικανού Πρέσβη στα Σκόπια:

Ε: «Τρία χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, συμφωνείτε με τα σχόλια ότι η ‘Μακεδονία’ τώρα βρίσκεται ακόμη πιο μακριά από το ΝΑΤΟ και ότι πολλά κριτήρια τα οποία πληρούσαμε τότε, τίθενται τώρα υπό αμφισβήτηση;»

Α: «Αυτό είναι ζήτημα του ΝΑΤΟ, αλλά όπως τόνισε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στο Βουκουρέστι (και έκτοτε επαναλαμβάνει) η επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου η ‘Μακεδονία’ να σημειώσει πρόοδο σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εφόσον αυτό είναι που επιθυμεί η ‘Μακεδονία’».

Ε: «Το ζήτημα του ονόματος έχει καταστεί πρόβλημα για το μέλλον της ‘Μακεδονίας’. Είσαστε ακόμη αισιόδοξος ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί, επειδή αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι ‘Ελληνες και οι ‘Μακεδόνες’ πολιτικοί δεν είναι έτοιμοι να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτή την απόφαση;».

Α: «Πιστεύουμε ότι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι δυνατή και ότι θα επιτρέψει στη ‘Μακεδονία’ να προοδεύσει και να ενταχθεί στην Ευρώπη και στη διατλαντική οικογένεια, όπου πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται. Κάθε επίλυση προϋποθέτει συμβιβασμό, αλλά ο συμβιβασμός δεν είναι άσχημη λέξη και δεν σημαίνει απειλή εναντίον της ταυτότητας με οποιονδήποτε τρόπο. Σημαίνει εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με σεβασμό στις εσωτερικές ιδέες για τις ανάγκες των δύο πλευρών σε αυτή τη διένεξη. Οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν με συναισθηματισμό τη διένεξη, αλλά για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνω ότι με ηγετική βούληση και θάρρος πιστεύουμε ότι οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία».

chsam65@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου