Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ.







Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ : ΛΕΞΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.

Η πολυπλοκότητα των πραγμάτων μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ή δεν κατανοούμε το αντικείμενο ή δεν θέλουμε να το απλοποιήσουμε γιατί δεν μας συμφέρει. Η ειδησεογραφία μας πληροφορεί πως ξεκίνησε «υψηλού επιπέδου» διαβούλευση σχετικά με την είσοδο της εφορίας στο σπίτι, το προσωπικό άσυλο του πολίτη όπως ορίζεται και από το Σύνταγμα, με ή χωρίς δικαστικό. Οι μεν υποστηρίζουν ότι αντίκειται στο άρθρο 9 του συντάγματος (…και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας…) η με χωρίς δικαστικό επέλαση της εφορίας σε οικίες, οι δε ότι μπορεί να γίνει αν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. 

Μα, είναι απλούστατο : μπορεί να γίνουν και τα δύο ! Πόσες φορές δεν έχουμε παρακολουθήσει ταινίες όπου διάφορες υπηρεσίες εισβάλλουν σε ύποπτα σπίτια να διερευνήσουν οτιδήποτε. Από ναρκωτικά, υπόθαλψη εγκληματιών, μαύρο χρήμα και άλλα. Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να επιδεικνύουν το πολυπόθητο χαρτάκι, το λεγόμενο ένταλμα ερεύνης. Εκείνο δηλαδή το έντυπο της εισαγγελικής αρχής που επιτρέπει στην όποια κρατική υπηρεσία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με την κάλυψη της δικαστικής εξουσίας. Και ο λόγος είναι απλός : δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι εισαγγελείς, μέρα νύχτα, σε όλη τη χώρα ώστε να είναι παρόντες σε κάθε «εισβολή» υπηρεσίας σε οικία. Ο δικαστής υπηρεσίας υπογράφει την απόφασή του, η οποία έχει ληφθεί κάτω από αυστηρό δικαστικό πρίσμα και έρευνα. Αντίγραφό της παραδίδεται στον ιδιοκτήτη της οικίας και μετά την ανάγνωσή του και την επίδειξη της ταυτότητας της υπηρεσίας, είναι υποχρεωμένος να τους επιτρέψει να ερευνήσουν.
Και μετά ξύπνησες θα πείτε, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα αυτονόητα. Δεν ανακαλύπτουμε εμείς την Αμερική. Οι προηγμένες χώρες, αλλά και πολλές μη προηγμένες, εφαρμόζουν τέτοια .. απλά συστήματα.   
Ένα ακόμη παράδειγμα απλούστευσης είναι και το πολύπαθο φορολογικό σύστημα της χώρας. Κάθε χρόνο υφίσταται απίστευτους «βιασμούς», εξευτελισμούς, παραβιάσεις, αλλαγές, παραλλαγές, διορθώσεις, ανακατασκευές, επανορθώσεις, αναπαλαιώσεις, συντηρήσεις, αποκαταστάσεις. Τα λήμματα του χαρακτηρισμού είναι μυριάδες και αποτελούν ένα λεξικό από μόνα τους. Το πιο απλό όμως και λειτουργικό αποφεύγουν να το υιοθετήσουν : έσοδα – έξοδα. Όταν σου περισσεύουν φορολογούνται, όταν όχι σημαίνει ότι τα κατανάλωσες και άρα κατέβαλες υψηλό φόρο και συνέβαλες στην δραστηριοποίηση της οικονομίας. Παράδειγμα : εισόδημα 20.000 ετησίως όταν καταναλώνεται πλήρως αποδίδει στο δημόσιο 4.600 ευρώ από ΦΠΑ. Πόσο περισσότερο φόρο να πληρώσει δηλαδή όταν τρεις από τους δώδεκα μισθούς του έχουν ήδη εξανεμιστεί ;
Άλλη πονεμένη ιστορία ο συμψηφισμός οφειλών. Αν υπάρχει έστω και ένας κρατικός υπηρεσιακός υπάλληλος, διευθυντής, Γενικός Γραμματέας, Υπουργός, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας που να μπορεί να δώσει μια απάντηση (σοβαρή) γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν δέχεται συμψηφισμό οφειλών, εγώ θα τη δεχτώ όποια κι αν είναι !
Mια επισήμανση : κύριε Πρωθυπουργέ το πλεόνασμα και τα ποσοστά των συγκυβερνώντων κομμάτων είναι ποσά αντιστρόφως ανάλογα. Όσο αυξάνεται το ένα, τόσο μειώνονται τα άλλα !
Μια υπενθύμιση : εξαιρετική η κίνηση σας κύριε Πρωθυπουργέ να φωτογραφηθείτε με την Εθνική ομάδα μπάσκετ. Να σας θυμίσω μόνο ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία καλαθόσφαιρας έχουν να λάβουν κρατική επιχορήγηση από το 2006 !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου