Του Χρήστου Σαμαρά.
Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν.
Τρία χρόνια ατέλειωτα. Τρία χρόνια με κλαυθμούς και οδυρμούς, αγανάκτηση και οργή, ακόρεστη υπομονή και αδημονία. Από την πρώτη μέρα ήταν έκδηλη η πορεία μιας συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού και η αντίστοιχη μιας άλλης. Για κάποιους έχει γίνει το «ταξίδι στη Σελήνη» του Ιουλίου Βερν και για άλλους δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα αλλαγής.
Το κράτος δικαίου έχει αποστολή που υποδεικνύεται από το Σύνταγμα και οι δημόσιοι λειτουργοί είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να υλοποιούν την υψηλή αποστολή που τους έχει ανατεθεί : Όλοι είναι ίσοι μπροστά στο νόμο.
Φαίνεται όμως ότι η πραγματοποίηση των αυτονόητων, στη χώρα του μη αυτονόητου, είναι ουτοπία. Ενώ λοιπόν η οικονομική «πανούκλα» αφήνει πίσω της εκατομμύρια θύματα πανευρωπαϊκά, στην Ελλάδα συγκεκριμένες τάξεις πολιτών μένουν στο απυρόβλητο και απολαμβάνουν τα παχυλά τους προνόμια.
Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών δείχνει διορισμό και αμοιβή νεαρής κυρίας ως διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Επί τέσσερα και πλέον συναπτά έτη, ως τον Ιούνιο του 2017, η εν λόγω κυρία θα εισπράττει... 215.000 ευρώ ετησίως - κάπου 18.000 ευρώ μηνιαίως, αν προτιμάτε! Σχεδόν ένα χιλιάρικο μεροκάματο, αν δουλεύει πενθήμερο! Λίγο πιο φτωχική, η αμοιβή του αναπληρωτή της, ο οποίος θα προσπαθεί να τα... κουτσοβολέψει με τα 185.000 ευρώ ετησίως που θα του δίνουν - μόνο 15.000 ευρώ τον μήνα. Αρχίζουμε να ανησυχούμε όμως πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ένας «φυτευτός» από το ΔΝΤ στο ΤΧΣ που θα επιβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ελλάδας, καθώς με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι αυτός πρέπει να τα βγάλει πέρα με μόλις 165.000 ευρώ ετησίως, ούτε καν ακριβώς 14.000 ευρώ τον μήνα. (Γ. Δελαστίκ-Έθνος)
Οι πρώτες πράξεις που θα ενέπνεαν την κοινωνία, ώστε να υπομείνει αγόγγυστα τα βάσανα που της επιφύλαξαν θα ήταν ίσως σε ένα ευνομούμενο κράτος η άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και η συγκράτηση και πτώση των τιμών των προϊόντων κατανάλωσης και κυρίως των ειδών πρώτης ανάγκης. Ουσιαστικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε αυτούς τους τομείς, αν και η πολιτεία με σπασμωδικές ενέργειες (που τη διακρίνουν αυτό το διάστημα), προσπάθησε να σπάσει παλαιοκρατικές δομές ενός αρτηριοσκληρωτικού μηχανισμού, για να εξασφαλίσει μερική διαφάνεια στις κρατικές κυρίως λειτουργίες. Ανεπιτυχή τα αποτελέσματα, καθώς διαλύθηκαν (ή βρίσκονται σε πορεία διάλυσης) και υγιείς δομές που προστάτευαν και ομαλοποιούσαν τη ροή του κράτους στον αποδέκτη πολίτη.
Δυστυχώς συνεχίζεται η αποσταθεροποίηση του συνεκτικού κοινωνικού ιστού που είχε στηθεί, έστω και άτσαλα με εγγενείς αναπηρίες, παρασύροντας τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού σε μια ατέρμονη κατρακύλα στην άβυσσο της αδίστακτης, όπως κατάντησε, καθημερινότητας.
Η πολιτεία όφειλε, με την έκρηξη του οικονομικού ηφαιστείου, να εστιάσει όλες της τις δυνάμεις στην πάταξη του καρκινώματος της φοροδιαφυγής. Όχι μόνο της απλής, καθημερινής ψιλοαπάτης, απότοκο των μεγαλειωδών δεκαετιών του ογδόντα και του ενενήντα, αλλά κυρίως της τεράστιας επίσημης και ανεπίσημης φοροαπάτης των μεγαλοσχήμονων επιχειρηματιών και πολιτικών, που διαπλέκονταν προς ίδιον όφελος.
Οι πολλαπλές λίστες δεν ανοίχτηκαν ποτέ στην ώρα τους. Ούτε έχουν ανοιχτεί ακόμα. Τα ονόματα είναι γραμμένα με φωτιά και καίνε όποιον τα αγγίξει. Οι ήρωες (και μάλιστα δημόσιοι υπάλληλοι !) που επιφορτίστηκαν με το απεχθές καθήκον είναι απειροελάχιστοι.
Κι όμως εκεί βρίσκεται ο διαφυγών πλούτος που αποκτήθηκε με πλάγια, βρώμικα, άσχημα μέσα καταλύοντας κάθε έννοια νομιμότητας και αξιοπρέπειας, έστω και επίφασής των, αλώνοντας το ανοχύρωτο δημόσιο χρήμα με την αρωγή των επίορκων θυρωρών των κερκόπορτων. Είναι λάθος να υπολογίζεται πόσο φόρο θα φέρουν στα δημόσια ταμεία τα υπέρογκα μαυροφορεμένα ποσά.
Όσα είναι παρανόμως εξαχθέντα να κατασχεθούν άμεσα και να αποδοθούν ως κλαπέντα στο ελληνικό δημόσιο. Δεν έχει κανένας λόγο να βγάλει χρήματα έξω παράνομα. Εκτός κι αν είναι προϊόν εγκλήματος. Ως τέτοιο πρέπει να εκληφθούν.
Αλλά και στο εσωτερικό, η απλή λύση της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών και η αποφυγή της φυσικής επαφής του συναλλασσόμενου με την εξουσία θα είχε οδηγήσει στην επίλυση της τραγικής μέγγενης της διαπλοκής, που φαντάζει σαν Λερναία Ύδρα. Πάντως οι όποιες αποσπασματικές προσπάθειες για σπάσιμο των γόρδιων δεσμών της διαπλοκής φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για στάχτη στα μάτια και όχι για εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών. Για άλλη μια φορά η καχυποψία μας στρώνει το δρόμο για απέλπιδες συμπερασματικές αποφάσεις.
Σε περιόδους πολέμου, η πολιτεία εφαρμόζει άμεσα τον στρατιωτικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι μαυραγορίτες καταδικάζονται σε θάνατο ! Σε τι υπολείπεται η σημερινή κατάσταση από εκείνη ; Πρέπει να υποστεί ο ελληνικός λαός λιμό για να επέμβει αποφασιστικά το κράτος ; Γιατί η πολιτεία δεν επενέβη από την πρώτη μέρα και να ζητήσει από όποιον δραστηριοποιείται με εμπορικά αγαθά πρώτης ανάγκης εντός της χώρας να κατεβάσει άμεσα χωρίς δεύτερη κουβέντα τουλάχιστον 30 % (αν όχι περισσότερο) τις τιμές των προϊόντων, αλλιώς να επερχόταν αυστηρή τιμωρία με φυλάκιση και υψηλό πρόστιμο ; Κι αν δεν υπήρχε νόμος που να κάλυπτε αυτή την περίπτωση να φτιαχνόταν πρώτα αυτός και μετά τα μνημόνια για τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι η Ελλάδα έφτασε για γνωστούς λόγους σε ένα σημείο που δεν μπορούσε να πληρώσει τους μισθούς που πλήρωνε κι αυτό αφορά κυρίως το Δημόσιο. Άλλο πράγμα όμως ο εξορθολογισμός εξόδων και δαπανών που και υπερβολικοί ήταν και ανεξέλεγκτοι και άλλο ο εξανδραποδισμός και απερήμωση των πάντων με την ευκαιρία αυτή. Οι στρατηγικές και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και δυστυχώς συνεχίζουν να εφαρμόζονται οδηγούν αναπόφευκτα τη σκέψη μας στην με σκοπιμότητα και πρόθεση υπερχρέωση των πολιτών.
Το τελευταίο δωράκι του Υπουργού Οικονομικών και των επιτελών του ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα : Αύξηση φόρων... 465% (!) υπέστησαν τα ακίνητα μέσα σε μόλις δύο (!) χρόνια, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα κρατικά στοιχεία. Το 2010, πρώτη μνημονιακή χρονιά, η κυβέρνηση μάζεψε από φόρους στα ακίνητα 487 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011 το ποσό αυτό υπερδιπλασιάστηκε και πήγε στα 1,17 δισεκατομμύρια, ενώ το 2012 υπερδιπλασιάστηκε εκ νέου σε σχέση με το 2011 και εκτοξεύθηκε στα 2,75 δισεκατομμύρια! Συνολικό ποσοστό αύξησης 465%. Για το 2013 βρισκόμαστε στη φάση των σχεδίων ακόμη, αλλά έχουν προϋπολογίσει ότι θα επιβάλουν στα ακίνητα φόρους ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (Γ. Δελαστίκ-Έθνος.)
Έτσι, δεν είναι και τόσο δύσκολο να ξεκινήσουμε τη σύνταξη ενός λεξιλογίου, όπου οι λέξεις παίρνουν άλλο νόημα, καθώς άλλη η έννοια της λέξης όταν λέγεται από τα επίσημα χείλη των κυβερνητικών υπευθύνων και άλλη όταν αναδύεται από τα σώψυχα του λαού :
ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ = ΘΑ ΣΑΣ ΓΔΑΡΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΑ = ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ = ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ = ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ = ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ = ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΛΟΠΗ
ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ) = ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ
ΤΕΚΜΗΡΙΑ = ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΘΑ ΣΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ = ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΦΑΜΕ ΟΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ
ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ =ΟΣΟΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΘΑ ΖΟΥΝ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ = ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΤΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου