Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΡ ΕΛΛΑΔΑΣ : ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ.






Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.


Η φύση του ανθρώπου είναι η αποποίηση και η απεμπόληση ευθυνών. Αποτελεί χαρακτηριστικό αυτοσυντήρησης και επιβίωσης, μια από τις αρχέγονες έμφυτες αντιδράσεις, όταν η αποδοχή της ευθύνης σήμαινε ίσως ακόμη και την απώλεια της ίδιας της ζωής. Το έκαναν οι χριστιανοί στα ρωμαϊκά χρόνια και κατέληγαν σωρηδόν στις κολοσσιαίες αρένες των άγριων θηρίων. Το ξανάκαναν οι χριστιανοί το μεσαίωνα στην Ιερά Εξέταση και κατάληγαν σωρός άμορφης σάρκας μετά από φρικιαστικά βασανιστήρια. Το έκαναν οι Έλληνες πατριώτες στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και κατέληγαν στα δολοφονικά κρατητήρια της Γκεστάπο και στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Όσοι αρνούνται τις ευθύνες τους και είναι αρκετά επιδέξιοι ώστε να αποφεύγουν τις συνέπειες των λαθών τους για καιρό, αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν το ξεμπρόστιασμα ή την ποινική τους «αμοιβή», νομοτελειακά και αναμφίβολα. Πρόσφατο παράδειγμα οι καταδίκες πολιτικών προσώπων για χρηματισμό, δωροδοκία και απιστία.
Υπάρχει όμως ακόμη και η συλλογική ευθύνη κοινωνικών ομάδων, εθνών, θρησκειών, μέχρι και κρατών ολόκληρων. Απεχθέστατη ανάμνηση το ολοκαύτωμα. Επίσης, χαρακτηρίζουμε τη συμπεριφορά για παράδειγμα των οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων και τους καταλογίζουμε ευθύνη για τα επεισόδια που δημιουργούν. Ή χρεώνουμε σε συγκεκριμένη θρησκεία την επεκτατική στρατιωτική δράση φανατικών. Ή, ακόμη, καταλογίζουμε αποκλειστική και σοβαρή ευθύνη σε κράτη για τη δική μας ανεπάρκεια και αναξιοσύνη.    
Η τετρακοσίων χρόνων υποδούλωση στον τουρκικό ζυγό, μέσα σε όλα τα άλλα μαργαριτάρια που μας φόρτωσε, καθιέρωσε την απεμπόληση ευθυνών σε κάτι σαν εθνικό σπορ. Ο ένας δαχτυλοδείχνει τον άλλο, τα κόμματα παραλαμβάνουν μονίμως καμένη γη και δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, ο νέος προπονητής διαπιστώνει έλλειψη φυσικής κατάστασης που χρεώνεται φυσικά στον παλιό, ο καθηγητής στο γυμνάσιο διαρρηγνύει τα ιμάτια του γιατί τα παιδιά δεν έμαθαν τίποτα στο δημοτικό (αυτοί που παίρνουν εικοσάρια είναι προφανώς δημιούργημά του), ο δάσκαλος διαμαρτύρεται στους γονείς γιατί ο μαθητής δεν διαβάζει, ο οδηγός καταγγέλλει άλλον οδηγό ως υπεύθυνο του τρακαρίσματος και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Μετά από έξι χρόνια κρίσης στη χώρα μας είναι επιτέλους καιρός να αποδεχθούμε τη δική μας και μόνο δική μας αποκλειστική ευθύνη για την κατάντια της πατρίδας μας. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα δεν πρόκειται και να το λύσουμε ποτέ, όπως ευφυώς υποστηρίζουν και οι ψυχίατροι. Το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι να συνειδητοποιήσεις ότι το έχεις.
Ποιανού λάθος είναι η δημιουργία ενός συστήματος το οποίο ευνόησε την απρόκλητη διαφθορά. το χρηματισμό και τις δωροδοκίες ;
Ποιανού λάθος είναι οι ακατάσχετοι διορισμοί στο δημόσιο ; το ανεπαρκές και διαπλεκόμενο σύστημα ίδρυσης επιχειρήσεων ; το άδικο φορολογικό σύστημα με τα ανείσπραχτα πρόστιμα της πάμπλουτης νομενκλατούρας που βαρούσε κανόνι κάθε φορά για να μην πληρώσει το δημόσιο (πόσοι από αυτούς έχουν πάει φυλακή άραγε ) ; η φοροδιαφυγή ; η παρακράτηση ΦΠΑ ; η κλοπή επιδοτήσεων για ανύπαρκτες επιχειρήσεις και τα χωράφια και τα προϊόντα που καταγράφονταν μόνο στα χαρτιά ; οι πρόωρες συντάξεις ; η ληστεία των αποθεματικών των ταμείων ; το χρηματιστήριο ; οι Ολυμπιακοί Αγώνες ; η απάτη με την είσοδό μας στο ευρώ με χρήση swaps ; η διάλυση κρατικών κερδοφόρων υπηρεσιών από τα συνδικαλιστικά τους στίφη ; η έλλειψη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για δεκαετίες ; το χαλαρό σύστημα εκπαίδευσης ; τα φακελάκια ; τα ευρωπαϊκά πρόστιμα για τις χωματερές και τις εκπομπές αερίων ;    
Γιατί η Κόστα Ρίκα να πανηγυρίζει (και δικαίως) για την 100 % κάλυψη της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη (για την Ελλάδα λέω) να ανακοινώνει νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (πάλι) από λιγνίτη ; Γιατί η ΔΕΗ δεν επενδύει τα χρήματα που θα ξοδέψει για το νέο εργοστάσιο σε φωτοβολταϊκά, τα οποία θα τοποθετήσει δωρεάν σε οικίες δίνοντάς τους δωρεάν ρεύμα ως ενοίκιο και κερδίζοντας το υπόλοιπο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ; Έτσι, και θα ανέβει το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας και θα ελαττωθεί το ποσοστό εισαγωγής ρεύματος από άλλες χώρες και περιβαλλοντικό όφελος θα έχουμε και πολλά νοικοκυριά θα γλυτώσουν από τη γάγγραινα ενός μεγάλου λογαριασμού.
Ξέρω, θα πείτε και μετά ξύπνησες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου