Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

WELCOME TO MACEDONIA !

 
Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.
Του Χρήστου Σαμαρά.
 
Σκρα 12 Μαΐου 2013. Επίσημες εκδηλώσεις για τη μεγαλειώδη μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που άλλαξε τον ρου του πολέμου. Έχοντας αναλάβει τον πανηγυρικό της ημέρας, διανύω την υπέροχη ελικοειδή διαδρομή με τη φύση να έχει κυριολεκτικά εκραγεί γύρω και να αναδύει μια εικόνα περιβαλλοντικού πλούτου που σου κόβει την ανάσα.
Σε αντιδιαστολή του πίνακα ζωγραφικής που δημιουργείται μπροστά μου σε κάθε γύρισμα του δρόμου, μια άσχημη σκέψη μου τριβελίζει το μυαλό. Πώς θα αφεθεί αυτός ο εκπάγλου καλλονής ορεινός όγκος στις άγριες διαθέσεις των σύγχρονων χρυσοθήρων; Είναι ένα πραγματικό έγκλημα και κάποιοι θα λογοδοτήσουν γι αυτό.


Διακόπτει τους απαισιόδοξους συλλογισμούς μου ένα μήνυμα που καταχωρείται στο κινητό μου τηλέφωνο. Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων διαβάζω το μήνυμα που είναι σταλμένο από μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας των Σκοπίων:
Welcome to Macedonia, the cradle of civilization. During your stay we strongly recommend that you visit the Museum of the Macedonian Struggle  and the Memorial House of Mother Teresa in Skopje,the Memorial Center of Toshe Proeski in Krushevo, the Museum on Water in Ohrid and the Ancient Observatory in Kokino.
Καλώς ήρθατε στην Μακεδονία, την κοιτίδα του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας συνιστούμε θερμά να επισκεφθείτε το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα και το Μνημείο της Μητέρας Τερέζας στα Σκόπια, το Μνημείο του Toshe Proeski στο Κρούσεβο, το Μουσείο του νερού στην Οχρίδα και το αρχαίο Αστεροσκοπείο στο Κοκίνο.
Ενημερώνω τους διπλανούς μου, οι οποίοι δεν φαίνονται να εκπλήσσονται, καθώς τους έχει γίνει μάλλον συνήθεια. Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στέφανος Έππας μου λέει ότι έχει προβεί επανειλημμένως σε διαμαρτυρίες με αποδέκτη τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ζητώντας να τοποθετηθεί κεραία αναμετάδοσης ισχυρότερη ώστε να «καπακώνει» την απέναντι, αλλά δεν έχει εισακουστεί.
Φαντάζομαι ότι το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που γειτνιάζουν με τη γειτονική σλαβική δημοκρατία. Η προπαγάνδα έχει πολλές μορφές και πρόσωπα και οι γείτονές μας είναι καλοί γνώστες της ιστορίας (την οποία υποκλέπτουν εντέχνως και διαρκώς) και εφαρμοστές μεθόδων που ενίοτε τους εκθέτουν και τους γελοιοποιούν, αλλά και μερικές φορές καρπώνονται οφέλη από ανίδεους που υποπίπτουν στο παράπτωμα της ανιστόρητης αποδοχής κρατικών θεσφάτων.
Περιττεύει ο σχολιασμός για τη γελοιότητα της «κοιτίδας του πολιτισμού» που πιστεύω ότι τους εκθέτει ανεπανόρθωτα, αφού όλοι οι επιστήμονες που σέβονται τον εαυτό τους και την επιστήμη που εκπροσωπούν (ιστορικοί, γλωσσολόγοι, ερευνητές, αρχαιολόγοι κ.ά.) γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποια είναι η κοιτίδα του πολιτισμού και τι έχει προσφέρει στην παγκόσμια διαμόρφωση του «σκέπτεσθαι» και «γίγνεσθαι». Όπως επίσης γνωρίζουν άριστα τη μεγαλύτερη απόπειρα κλοπής ιστορικής ταυτότητας από δημιουργίας του κόσμου.  
Τώρα για το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, δεν ξέρω πόσο μειδιούν όσοι το διαβάζουν, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι έχει στο Μουσείο, αφού μόνο Βούλγαροι εναντίον Ελλήνων έχει καταγραφεί ότι αγωνίστηκαν για την κυριότητα και την πατρότητα της Μακεδονίας. Επομένως ή Βούλγαροι θέλουν να είναι οι γείτονες, ή Έλληνες. Αρκεί να αποφασίσουν και να το παραδεχτούν. Για να τελειώνουμε με τις αστειότητες της «Μακεδονίας». 
Ταυτόχρονα ενημερωνόμαστε ότι καλά θα είναι να επισκεφθούμε το Μνημείο της Μητέρας Τερέζας (!), στριμώχνοντας και λίγο ανθρωπισμό μέσα στη «συνταγή» για να «δέσει» το γλυκό και επίσης τον τάφο ενός τραγουδιστή, που δεν είναι βέβαια ο Έλβις Πρίσλεϋ, αλλά η έπαρση και η πομπώδης αλαζονεία χρίζει ακόμα και θεούς τους απλούς, άσημους και ανώνυμους.
Απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους επίσημους και ειδικά σε εκείνους που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις για τη Μάχη του Σκρά και δέχτηκαν και οι ίδιοι υποθέτω στα κινητά τους τηλέφωνα το επαίσχυντο και προσβλητικό μήνυμα, να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά. Να απευθύνουν επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ώστε να τοποθετηθούν νέες κεραίες σε όλη τη μεθόριο με τη γειτονική σλαβική δημοκρατία, οι οποίες με το ισχυρότερο σήμα τους θα αποτρέπουν την αποστολή μηνύματος εντός του ελληνικού εδάφους (καθώς αυτό μας θίγει ως Έθνος) και ταυτόχρονα θα αποστέλλουν μήνυμα υποδοχής στη χώρα μας σε βάθος πολλών χιλιομέτρων. Προτείνω να αναγράφει τα εξής :
Καλώς ήρθατε στη χώρα μας. Τη χώρα του Αριστοτέλη, του Σωκράτη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τη χώρα που έδωσε στην ανθρωπότητα τη Δημοκρατία, τη Φιλοσοφία, τις Επιστήμες, το Θέατρο, τις Τέχνες. Τη χώρα που νίκησε στους Μεγάλους Πολέμους, όταν όλοι πίστευαν το αντίθετο. Τη χώρα με το περιβόλι της Παναγιάς.  Τη χώρα του γαλάζιου της θάλασσας και του ουρανού και του γκρίζου της πέτρας. Τη χώρα του Ξένιου Δία.
 Ελλάδα. Απολαύστε τη διαμονή σας.
Βέβαια υπάρχει ένα κόστος, το οποίο ίσως να είναι αρκετά υψηλό. Συνήθως οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών εταιρειών αλλά και της πολιτείας, πραγματοποιούνται όταν ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός είναι μεγάλος. Στα εθνικά όμως θέματα, δεν υπάρχουν στεγανά και προϋποθέσεις. Οι στρατηγικές κινήσεις που αποβλέπουν σε εθνική δράση δεν πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμες, μικρόνοες και να υπολογίζονται στη βάση οικονομικοτεχνικών μελετών. Ούτε μπορούμε να παραπέμπουμε στις καλένδες ή να εθελοτυφλούμε μπροστά σε ζητήματα που θίγουν την εθνική μας ακεραιότητα.
Το άρθρο αυτό εστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Ελπίζω να ανταποκριθούν γρήγορα και άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου