Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΜΝΗΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ.. ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ !




Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.
Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.
 
Δύο προσφορές για ΟΠΑΠ

Πηγή: Express.gr 18/04/13-07:45

Η Emma Delta και η Third Point κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το fund Emma Delta Ltd το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd, όπου βασικοί μέτοχοι είναι ο Jiri Smejc (66,7%) και ο Όμιλος Μελισσανίδη (33,3%). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα, θα συμμετάσχει και η ιταλική Lottomatica, η οποία έχει επιλεγεί από τον ΟΠΑΠ ως συνεργάτης για την επέκταση του Οργανισμού στο διαδίκτυο. Όσον αφορά της επενδυτικό σχήμα Third Point, αυτό εδιαχειρίζεται τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, ύψους περίπου 10,1 δισ. δολαρίων, ενώ στην χώρα μας είχε επενδύσει στα ελληνικά ομόλογα και κέρδισε υπεραξίες ύψους 500 εκατ.δολαρίων.

Πάντως, αρχικά στο διαγωνισμό είχαν συμμετάσχει και άλλες εταιρείες, όπως η κινεζική Fosun, το επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners, η TPG και η Intralot, οι οποίες στην συνέχεια δεν υπέβαλαν οικονομική προσφορά.
Πλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, σε συνέχεια εισήγησης των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων. Στην ίδια συνεδρίαση, το ΔΣ θα αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές των έγκυρων υποψηφίων και θα κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.


 

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΛΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 23/4

Νέα βελτιωμένη πρόταση για το 33% του ΟΠΑΠ καλείται να καταθέσει έως την Πέμπτη το πρωί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η Emma Delta, η οικονομική προσφορά της οποίας ήταν τελικώς η μόνη έγκυρη από τις δύο που υπεβλήθησαν, καθώς εκείνη της Third Point κρίθηκε ως άκυρη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπροσφορά από την Emma Delta ίσως υπάρξει ακόμη και σήμερα.

Το ποσό των 622 εκατ. ευρώ που αναφέρει η προσφορά της Emma Delta είναι χαμηλότερο κατά περίπου 28 εκατ. ευρώ από τα 650 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Duff & Phelps και η οποία θεωρείται το ελάχιστο τίμημα για το ΤΑΙΠΕΔ. Επισημαίνεται πως η εκτίμηση των συμβούλων της αποκρατικοποίησης κάνει λόγο για 610 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής του ΟΠΑΠ (7,08 ευρώ) η αποτίμηση του ποσοστού του Δημοσίου ανέρχεται περίπου στα 745 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η αποτίμηση στις αρχές του 2013 ήταν περίπου στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος για τη φετινή χρονιά είναι στα 698 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ
Η Emma Delta Ltd είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Mana-gement Ltd με κύριους μετόχους τον Τσέχο επενδυτή Jiri Smejc (66,7%) και τον Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).

 

 

 

ΕΘΝΟΣ On Line
17:51 1/5

Στα 652 εκατ. ευρώ η προσφορά της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ - Συνεδριάζει το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Τη βελτιωμένη προσφορά για την απόκτηση του ΟΠΑΠ υπέβαλε σήμερα ο επενδυτικός όμιλος Emma Delta.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα προσφορά ανέρχεται στα 650 έως 652 εκατομμύρια ευρώ, ούσα έτσι βελτιωμένη κατά 28 έως 30 εκατομμύρια της αρχικώς υποβληθείσης.

Ο επενδυτικός όμιλος Emma Delta είναι ο μοναδικός υποψήφιος διεκδικητής του Οργανισμού.

Η αρχική προσφορά του ομίλου ήταν 622 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι η τελευταία μέρα της παραταθείσας προθεσμίας για την υποβολή της.

Τα 650 εκατ. ευρώ θεωρούνται το κατώτερο αποδεκτό όριο για το ελληνικό Δημόσιο, ύστερα από τη σχετική ανεξάρτητη αποτίμηση της εταιρείας Duff & Phelps για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Emma Delta είναι μία Ελληνο-τσεχική κοινοπραξία, της οποίας ηγείται ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc ενώ σε αυτή συμμετέχει ο Έλληνας επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσανίδης. Ποσοστό συμμετοχής φέρεται να έχει και ο ιταλικός κολοσσός Lottomatica, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, με βασικό θέμα την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Με  το ζόρι παντρειά, τράβα με κι ας κλαίω ..ποια παροιμία άραγε ταιριάζει με την περίσταση ; Πολλοί μνηστήρες για τον ΟΠΑΠ στην αρχή, ξαφνικά αποσύρονται όλοι (ή δεν κρίνονται κατάλληλοι) και μένουν δύο, ο εξής … ένας η  Emma Delta. Η εταιρεία λοιπόν αυτή, αφού έμεινε μόνη της, αποφάσισε να κάνει τη … δύσκολη. Γιατί να πληρώσει 650 όταν μπορεί να τη βγάλει με λιγότερα ; Θολώνει τα νερά και «απειλεί» ότι θα αποσυρθεί για να μειώσει την τιμή σε εξευτελιστικά επίπεδα. Το παιχνίδι της υποτίμησης και της δήθεν αδιαφορίας. Θα το φάμε το παραμύθι ;  

(Υπενθυμίζω το παιχνίδι με τη ΔΕΣΦΑ, όπου η αζέρικη εταιρεία, ενώ είχε δώσει υπερτριπλάσια προσφορά, τελικά κατέληξε στα 400 μόλις εκατομμύρια.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου