Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.






Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Μια μαύρη τσάντα είναι περασμένη στον ώμο του. Κάθεται αναπαυτικά στον τραπεζάκι και ρωτά τη σερβιτόρα αν το κατάστημα διαθέτει wi-fi. Αλλιώς δεν θα μείνει να παραγγείλει. Άλλωστε πρέπει να μπει στο Taxis Net για να τελειώσει κάποιες δουλειές. Αφού παίρνει καταφατική απάντηση, παραγγέλνει ένα fredo-caputsino και βγάζει από τον μαύρο δερμάτινο χαρτοφύλακα το προσωπικό του tablet. Περνάει στα μάτια του τα λεπτοκαμωμένα και πανάκριβα γυαλιά του και μπαίνει με ταχύτητα στο internet.  

Μπαίνει στο TaxisNet με τους κωδικούς του και οριστικοποιεί την φορολογική του δήλωση. Στη συνέχεια ανοίγει το site του ασφαλιστικού του οργανισμού για να περάσει τα στοιχεία του. Έπειτα ξαναγυρνά στο TaxisNet γιατί είχε ξεχάσει να περάσει τα στοιχεία στο νέο Ε9. Βγάζει ένα μάτσο χαρτιά και αρχίζει να δουλεύει, αφού διακόπτει για λίγο για να χαιρετήσει τον εγγονό του. –Όταν τελειώσεις παππού να με βοηθήσεις και μένα ! φωνάζει ο νεαρός.
Αλλάζει τα γυαλιά της πρεσβυωπίας του και φοράει το νέο του απόκτημα : τα γυαλιά της Google ! Εντυπωσιακά πραγματικά, αλλά λίγο ακριβά. Βέβαια άξιζαν τον κόπο. Αν μάθει η γριά ότι ξόδεψε τόσα πολλά θα του ζητά καινούριο laptop. Ώρα να φεύγει. Δεν βλέπει την ώρα να στηθεί μπροστά στην Smart Tv και να δει τα mail του και τις αγαπημένες του εκπομπές. Βέβαια τους φόρτωσαν μ’ αυτές τις ψηφιακές αλλαγές και με ένα ακόμα τηλεχειριστήριο, αλλά τι είναι το μπέρδεμα μπροστά στην οπτική απόλαυση !
Η τρίτη ηλικία έχει πάθει την μεγαλύτερη ζημιά από την κρίση. Θα τους τρελάνει όλους ο Στουρνάρας. Οι γέροι και οι γριές έχουν πάθει παράκρουση. Από κει που πήγαιναν στις υπηρεσίες και δήλωναν τα στοιχεία τους, τα οποία συμπλήρωνε κάποιος ή κάποια νεαρή υπάλληλος, ή στη χειρότερη περίπτωση συμπλήρωναν μόνοι τους με ένα στυλό ένα κομμάτι χαρτί, τώρα έχουν μετέλθει σε μια παράλληλη, τρομακτική Τρίτη διάσταση, όπου ζουν σαν σε όνειρο τον ορυμαγδό των δραματικών αλλαγών που πραγματοποιούνται γύρω τους.
Η αυτοματοποίηση των παραγώγων της ρέουσας ζωής προς εξασφάλιση οικονομικών αποτελεσμάτων, έχει φέρει στα όρια της απόγνωσης τους ηλικιωμένους. Η προσαρμογή σε άλλες χώρες ακόμα και προηγμένες, γίνεται σταδιακά, σε πολλές δεκαετίες, με την εναλλαγή των γενεών και την ομαλοποίηση της τεχνολογίας με τη ενδεικνυόμενη σειρά, ώστε να μην μπερδεύει τη νοημοσύνη των ανθρώπων.
Ο βίαιος τρόπος που επιλέχθηκε για την Ελλάδα, καταδεικνύει ως μια ακόμη παράμετρος, το μέγεθος της αδιαφορίας απέναντι στον άνθρωπο και την ανύψωση της σημασίας του υλιστικού αποτελέσματος και της μισανθρωπικής, μηδενιστικής αντίληψης που έχει και τον αθεϊσμό ως χαρακτηριστικό της.
Ο Υπουργός Οικονομικών, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα (ανύπαρκτες συντάξεις, βαλτωμένο ασφαλιστικό σύστημα, υποβάθμιση της Υγείας, υπερφορολόγησης κινητών και ακίνητων αξιών παντός είδους, αύξηση ειδών καθημερινής χρήσης, αύξηση λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.ά.) έτσι και στο θέμα της προσαρμογής της τεχνολογίας κάνει το ίδιο λάθος (ή εφαρμόζει την ίδια σκοπιμότητα) : Τεχνολογία στην υπηρεσία του συστήματος και όχι στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Το νεκρό γράμμα του πληκτρολογίου, αναγκαστικά πρέπει να πιέζεται από άνθρωπο. Και όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ακόμα και η τεχνολογία χρειάζεται την ψυχή για να λειτουργήσει και να αποδώσει. Αλλιώς είναι οργουελικό υπαρκτό όπλο που βάλλει αναίτια στις ψυχές των ανελεύθερων υποκειμένων της κοινωνίας.
Ορισμένα λεχθέντα δεν επιδέχονται παράφρασης ή αλλοιωμένης μετάφρασης :
«Κάθε επιστήμη αρχίζει σαν φιλοσοφία και τελειώνει σαν τέχνη.»

        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου