Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΕΙ...(1)


Σε... σουρεαλιστική ταινία παραπέμπει το όργιο προσλήψεων που πραγματοποιήθηκε στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας κατά το διάστημα προ των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Η πολύμηνη έρευνα που διεξήγε στους φακέλους της εταιρείας το επιτελείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή φέρνει στο φως της δημοσιότητας εκατοντάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις που έλαβαν χώρα επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας και εκτόξευσαν κατακόρυφα το έλλειμμα του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή αποκαλύπτεται ότι το εννεάμηνο του 2009 η ΑΜΕΛ προσέλαβε 326 άτομα, διενήργησε δηλαδή το 50% των συνολικών προσλήψεων της εξεταζόμενης περιόδου 31/03/2004-04/10/2009.

Μάλιστα, οι προσληφθέντες που φαίνεται ότι ανήκουν στους «ημετέρους» παρουσιάζουν  κοινά χαρακτηριστικά, όπως όμοιο τόπο καταγωγής, εργασιακή εμπειρία ως συμβασιούχοι του δημοσίου και βιογραφικά αποσταλθέντα από αριθμό φαξ του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πολλές φορές η πρόσληψή τους έχει προαποφασιστεί, καθώς τα βιογραφικά και οι συνεντεύξεις έπονται της ημερομηνίας απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρόσληψη!


Προσέλαβαν 210 υπαλλήλους σε 23 μέρες

Σύμφωνα με το πόρισμα, μέσα στο καλοκαίρι και σε διάστημα 23 ημερών (12/08/2009-04/09/2009) προσελήφθησαν 210 άτομα, ήτοι το 13% του συνολικού προσωπικού της ΑΜΕΛ από ιδρύσεώς της.

Και βέβαια οι στελεχώσεις αυτές έγιναν χωρίς να προηγηθεί οιασδήποτε μορφής ανακοίνωση και σε μία περίοδο που η φημολογία περί πρόωρων εκλογών είχε κορυφωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συγκεκριμένα τμήματα του οργανισμού καταγράφηκε υπέρογκη αύξηση υπαλλήλων σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνταν και νέες θέσεις εργασίας.

Το business plan της εταιρείας προβλέπει 163 επιπλέον προσλήψεις, ενώ για το 2010 προγραμματίζονται 70 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, εξέλιξη που, όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη βιωσιμότητα της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η ΑΜΕΛ εμφάνισε έλλειμμα για πρώτη φορά στην ιστορία της από το 2008 και μετά, ενώ η αναλογία του κόστους μισθοδοσίας προς τα συνολικά έσοδα αυξήθηκε από 48% το 2007 στο 74% το 2009.

Κατά τη χρήση του 2008, η εταιρεία εμφανίζει συσσωρευμένες ζημίες ύψους 657,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 δεν κατέβαλλε στην μητρική Αττικό Μετρό Α.Ε. κανένα ποσό για πληρωμή τόκων ως οφείλει.

"Σκανδαλώδεις προσλήψεις"

Ορισμένες από τις πλέον σουρεαλιστικές συμβάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στην ΑΜΕΛ αφορούν την πρόσληψη:

* τριών υπαλλήλων στα βιογραφικά των οποίων υπήρχαν οι χειρόγραφες σημειώσεις «έχεις καμιά θέση κατά νου;», «την είδε ο πρόεδρος» και «η μητέρα του είναι γνωστή της κας Δρακάκη»!

* εκπαιδευόμενου τεχνίτη, στο βιογραφικό του οποίου υπήρχε η ένδειξη «καμία τεχνική εμπειρία, δεν κάνει για τεχνίτης» και «δεν έχει τεχνική εμπειρία, ούτε αντίληψη»...

* οδηγού συρμών με μοναδική εργασιακή εμπειρία ως... μουσικός στην ομάδα συναυλιών του Θ. Πολυκανδριώτη.

* ατόμου που έδωσε συνέντευξη... μία εβδομάδα αφότου προσελήφθη.

* υπεύθυνης σταθμού που ήταν φοιτήτρια, χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία.

* πρώην ειδικού συμβούλου στο γραφείο υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και πρώην οδηγού του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου