Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ... ΣΥΡΙΑ.







Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.

Τελικά ζούσαμε στη … Συρία μέχρι τώρα και μάλλον δεν το γνωρίζαμε ! Παρακολουθώντας τις ομιλίες των υποψηφίων δημάρχων (όχι όλων) και στους δυο δήμους του νομού, «ξεφυλλίζοντας» τις ιστοσελίδες όπου δημοσιεύονται οι προκηρύξεις των παρατάξεών τους, οι προγραμματικές τους δεσμεύσεις, οι ανακοινώσεις των υποψηφίων συμβούλων και οι τοποθετήσεις τους, διαπιστώνεις πως ο νομός μας είναι κρανίου τόπος, ισοπεδωμένος από βομβαρδισμούς, καμένος και κατεστραμμένος και μόλις τώρα θα αναπνεύσουμε με τους δημάρχους που θα αναλάβουν και θα αρχίσουν την μεγάλη ανοικοδόμηση. Τι σχέδιο Μάρσαλ και πράσινα άλογα, εδώ μιλάμε για τους σωτήρες, τους άσπιλους και άμωμους νυμφίους, αναδυόμενους και περπατώντες ανάλαφρα στην επιφάνεια του νερού ευλογούν τα πλήθη των αμαθών και με θείο συγκαταβατικό βλέμμα τους εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο θα τους σώσουν από την καταστροφή.

Όλα τα προηγούμενα σαν να μην υπάρχουν, σαν να έχουν εξαφανιστεί δια μαγείας, και οι νέες Ελβετίες και Δανίες δεν μπορούν να περιμένουν να ιδρυθούν στις ταπεινές περιοχές του νομού Κιλκίς. Εμείς δε θα έχουμε δημάρχους, αλλά υπουργούς και πρωθυπουργούς, τι λέω, πλανητάρχες και βάλε. Αλήθεια μόνοι τους τα γράφουν αυτά ή έχουν και κάποια ομάδα που τους βοηθά στη σύνταξη ; Σταχυολογώ : τρένα, τουρισμός, αναπλάσεις, εκπαίδευση, ίδρυση ΙΕΚ, εξυπηρέτηση δημότη, κοινωνικές δομές, περιφερειακοί δρόμοι, δημιουργία γραφείων για «πάσα νόσον και πάσα μαλακίαν», αξιοποίηση χώρων, ανακαινίσεις κτηρίων, αποπεράτωση ημιτελών έργων, βιομηχανίες, μείωση ανεργίας, αύξηση απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων, συμμετοχή νέων ανθρώπων σε φορείς νεοϊδρυθείς ή και παλαιότερους, στήριξη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων (ούτε ένα ευρώ, κυριολεκτικά, δεν πήρε κανείς στην πρώτη «καλλικρατική» θητεία), μείωση τελών, οικοτουρισμός, τοπικά προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, υποδομές, προστασία περιβάλλοντος, αλληλεγγύη στις ευάλωτες ομάδες, διαμετακομιστικά κέντρα, νερό, υγεία, ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη χρώματα και αρώματα. Και όλα αυτά με μειωμένες επιχορηγήσεις από το κεντρικό κράτος κατά 60 %. Αν αυτό δεν είναι θαύμα τότε τι είναι ;
Και βεβαίως κανείς δεν είναι αντίθετος με τις εκθέσεις ιδεών που παρουσιάζονται, αλλά μήπως ταυτόχρονα με κάθε τομέα θα έπρεπε να αναφέρεται και τι είδους ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα ; Διαφορετικά, δεν αποτελεί κενό γράμμα η όποια διακήρυξη, ακόμη κι αν αναγνωρίζεται η καλή πρόθεση ; Δεν θα ξεχάσω το αμίμητο προγραμματικό φυλλάδιο παράταξης που υποσχόταν χιονοδρομικό κέντρο στο Πάικο !! Θα ήταν εποικοδομητικότερο για τους πολίτες να ακροατούν στις ομιλίες των υποψηφίων έχοντας δεδομένα να αξιοποιήσουν και όχι θεωρίες.
Ακόμη αντισυμβατικότερα αλλά εμφανώς ουσιωδέστερα θα πρότεινα στους υποψηφίους να αρχίζουν τις ομιλίες τους και τις περιλάλητες και περισπούδαστες διακηρύξεις τους με τα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεών τους. Θα ήταν απολύτως χρήσιμο για παράδειγμα να ακούσουμε και να ενημερωθούμε πώς θα διοικήσει κάποιος, ο οποίος στην προηγούμενή του διοίκηση δεν πραγματοποίησε το παραμικρό έργο στην περιοχή, παρόλο που διαχειρίστηκε 25 εκατομμύρια ευρώ. Ή πώς θα εμπιστευτούν την ψήφο τους οι πολίτες σε κάποιον που κληροδότησε χρέος στο νεοσύστατο καλλικρατικό δήμο Παιονίας από προηγούμενο καποδιστριακό δήμο τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και τώρα παρουσιάζει ως πρωτεύον πλου του αυτοδιοικητικού του σκάφους τη χρηστή και άμεμπτη διοίκηση προς όφελος των δημοτών. Ή πώς θα υλοποιηθούν έργα και θα ασκηθεί διοίκηση, ενώ η προηγούμενη θητεία εμφανίζει δυσχέρεια υλοποίησης προκηρυχθέντων. Ή ακόμη, η πρόθεση έκθεσης στο εξονυχιστικό σάρωμα της βούλησης των πολιτών του δήμου Παιονίας, ενώ προϋπήρξε εμφάνιση στις αμέσως προηγούμενες εκλογές με πολύ μικρά ποσοστά επιλογής, λες και η απλή μετεστέγαση σημαίνει κατ’ ανάγκη και «φοινικική» αναγέννηση και αγνοποίηση. Ή πώς είναι δυνατόν να επανερχόμαστε σε πρόσωπα, και πρακτικές που διοίκησαν ανεπιτυχώς, λες και θεωρούν φέουδό τους κατά κάποιον τρόπο τις όποιες εκλογές τους επιτρέπουν κομματικά όργανα να συμμετάσχουν ελλείψει (κατά την άποψή τους) άλλου ικανού υποψηφίου.       
Προφανώς οι εκλογές αποτελούν κολυμπήθρα του Σιλωάμ όπου όλες οι ανικανότητες και προηγούμενες αμαρτίες εξαγνίζονται και εξαϋλώνονται, αποδίδοντας αγνό, ενάρετο προϊόν με νέα ετικέτα χωρίς ημερομηνία λήξης. Ασφαλώς και δεν αμφισβητείται κανενός το δημοκρατικό δικαίωμα να θέσει εαυτόν στη βάσανο της κρίσης των πολιτών, αλλά η απέκδυση του μανδύα συγκεκριμένων δεδομένων και αποδεδειγμένων πράξεων επειδή πλέον «στένεψε επικίνδυνα το ρούχο», δεν αποτελεί σύγχρονη πολιτική στρατηγική, και οφείλουν να απαντούν ενδελεχώς και όσο πιο αναλυτικά γίνεται στα πιο γκριζωπά σημεία των προηγούμενων ασκήσεων διοίκησης. Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται να κρύβεται κανένας από κανέναν, γιατί ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε καλά.
Μην αποποιείστε τα σφάλματά σας. Χωρίς αυτά η πραγματικότητα αιωρείται μεταξύ του φανταστικού και του οραματικού και ακυρώνετε την όποια αξιοπιστία έχετε κτίσει στο όποιο προηγούμενο έργο σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου